Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı Nedir?

Bilindiği üzere bir trafik kazası yaşanması durumunda kaza sonucunda hasar gören araçlar servise götürülerek onarımları yaptırılır. Bu onarım sırasında araçların kazadan kaynaklı tüm sorunları giderilmiş olur. Ancak onarıma rağmen araç artık kazalı olduğu için ikinci el araç statüsüne inmiş olmaktadır.

Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL’de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL’ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.

Bu durum aracın satılmasını zorlaştırır ve 2. el satış değerini düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır. Araç değer kaybı tazminatı ile araç sahiplerinin, kusurlu olmadıkları hasarlar ile ilgili, bu mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Sahibi olduğunuz aracınız herhangi bir trafik kazasına karışmışsa aracınızda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır.

Sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekte ancak aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.

Siz de uğradığınız trafik kazası sonucunda aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız “aracınızın değer kaybı tazminatını” karşı taraftan alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliği, aracın yılı, kilometresi marka ve modeli kasko değerine göre değişik hesaplama kıstasları ile hesap edilmekte ve genellikle piyasadaki reel alım satım durumlarına uygunluk göstermektedir.

Hangi Durumlarda Değer Kaybı Talep Edebilirsiniz?

  • Kaza sonrası aracın kaporta kısmında, boyama ve ya değişim işlemi yapılmalıdır.(Sadece tampon hasarları değer kaybına neden olmamaktadır.)
  • Meydana gelen trafik kazasının en az 2 araçlı bir trafik kazası olması gerekmektedir.
  • Kazada, karşı tarafın % 100 kusurlu olması ve ya % 50 kusurlu olmanız gerekmektedir.
  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde talepte bulunmanız gerekmektedir.
  • Aracınızın başka bir trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarının değer kaybı talep edilecek hasarı ile aynı bölgeden olmaması gerekmektedir.